78144

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Tomáš Heřman (e-mailem) --- 23. 6. 2009
Re: t?sto

> Poradí mi někdo jak a z čeho zhotovit těsto na krmení. Tedy recept.
> začínám.

Nedavno jsem koukal do literatury - vcelarstvi - Vesely, tak snad si to pamatuju dobre

pomer medu a mouckoveho cukru 1:3, lzice medu a tri lzice mouckoveho cukru, lze pridat i lehce vody ale s tim opatrne :-) Takove testo treba do vyjidaci klicky muze byt vrazedne :-)) V ulu to pak misto vyjedeni vytece...

Jinak by me zajimalo jak to kdo mate porychtovane, mate nejake vychytavky na vyrobu testa?
Ono umichat testo v mixeru bude nejspis o mixer, a vareckou to je taky pekna prace :-)

T.H.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36309


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Josef Křapka (77.237.138.69) --- 23. 6. 2009
Re: těsto

>Jinak by me zajimalo jak to kdo mate porychtovane, mate nejake vychytavky na vyrobu testa?
Ono umichat testo v mixeru bude nejspis o mixer, a vareckou to je taky pekna prace :-) T.H.<
------------------------------------------------------------
Marná sláva, pokud nemáte známého pekaře s potřebnou technikou a ochotou, tak to chce jedině lidské sádlo, vykasané rukávy, troubu (elektrickou) a pořádný vál. Je však možný nákup ve včelařských potřebách - pokud je vedou.
Tak s chutí do toho. JK

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36318


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(83.208.196.187) --- 23. 6. 2009
Re: t?sto

jedno kg medu nahřeji v mikrovlnce, naliji do kastrolu, dvěma lžícemi vody vypláchnu sklenici, nasypu 2 kg práškového cukru, promíchám, těsto je ještě tekuté, přidám třetí kg cukru, promíchám. cukr přidávám (třetí pytlík) postupně a ke konci promíchávám rukama, tak až nelepí a pouští se od rukou. Uložím těsto do igelitových pytlíků a pak je podle potřeby řežu nožem na kolečka a přidávám podle potřeby. Těsto musí být tak tuhé aby se včely nelepili na něj. Podud se lepí položím na něj a přitlačím ubrousek. Včely jej odstraní i s vlhkostí, nejsou přilepovány do těsta.Poměr na těsto je 1kg teplého medu a 3 kg práškového cukru. S vodou opatrně.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36322


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Josef Kala (e-mailem) --- 24. 6. 2009
RE: t?sto

To je hodně podobný návod, jaký využívám já.
Ze sklenice s květovým medem o obsahu 720 ml odeberu cca jednu čtvrtinu
medu.
Zaliji horkou vodou z rychlovarné konvice a med ve sklenici ihned dřevěnou
vařečkou promíchám, až je úplně rozředěný. Pak do plastového kyblíku ( z
restaurace od tatarské omáčky ) naleju na dno cca čtvrtinu medného roztoku,
nasypu kilo moučkového (práškového) cukru, cukr rozprostřu, naleju zas
čtvrtinu teplého roztoku, další kilo, další roztok, atd. 4kg práškového
cukru, třičtvrtě kila medu, čtvrtlitru vody je ten správný poměr.
Pak propíchám vrstvy na více místech vařečkou až ke dnu. Nechám do rána v
teplé místnosti, pak vařečkou promíchám a nechám znovu proležet, znovu
vařečkou promíchám a je hotovo: pěkné vláčné a nelepivé těsto, které na
povrchu neokorá ani za tři týdny.

Každé medocukrové těsto ( MCT), do kterého je pro snazší přípravu přidána
voda, má zkrácenou trvanlivost - je určeno k bezprostřední náplni různých
oplodňáčků, plemenáčů a pod. v průběhu jedné sezóny. Větší přídavek vody
může způsobit nastartování alkoholového kvašení už po několika týdnech. I
takové těsto se však dá využít, ale jen pro udržení plodování normálně
silných včelstev ve snůškových přestávkách.
Nakvašené těsto nelze dát do slabě obsazeného oplodňáčku, protože pak se
zvyšuje pravděpodobnost, že včelstvíčko a i vylíhlá matka bude nosematická
především v době snůškové a přestávky a pylového nedostatku. Osobně jsem
opakovaně přímou souvislost ověřil. Těsto může začít kvasit i činností
vzdušných / tedy všudypřítomných ) kvasinek.
Přídavek kvasnic je vůbec problematický - dříve propagované kvasnice TEBI
nejsou na trhu a i kdyby byly nemohu z vlastní zkušenosti doporučit k
trvalému využívání. Snad jen v období velkého a dlouhodobě trvajícího sucha,
kdy se v přírodě nevyskytuje dostatek pylu může přídavek kvasnic prospět a
přídavek kvasnic je na vitalitě včelstvíček v oplodňáčku poznat. Takové
období u mne nastalo před asi pěti roky, kdy jsem pozoroval a vyfotil včely
rouskující dřevěný prach u pásové brusky, tedy stav pylové nouze.
Trvanlivé MCT se dělá v souladu s běžně dostupnými návody v literatuře: v
troubě se na pekáči rozprostřený moučkový cukr poleje rozehřátým medem a
horké se hněte a hněte a hněte a je to k ničemu, protože MCT není třeba
vyrábět s trvanlivostí na roky. Je to přece záležitost odhadu
několikadenního předstihu a předpokládaného množství spotřeby. Tak proč si
nepomoci trochou vody, protože pak se těsto udělá málem samo bez namáhavého
hnětení.
J. Kala





-----Original Message-----
From: vcely-bounces/=/v.or.cz [mailto:vcely-bounces/=/v.or.cz] On Behalf Of
e-mail/=/nezadan
Sent: Tuesday, June 23, 2009 11:23 PM
To: Včelařský mailing list
Subject: Re: t?sto

jedno kg medu nahřeji v mikrovlnce, naliji do kastrolu, dvěma lžícemi vody
vypláchnu sklenici, nasypu 2 kg práškového cukru, promíchám, těsto je
ještě tekuté, přidám třetí kg cukru, promíchám. cukr přidávám (třetí
pytlík) postupně a ke konci promíchávám rukama, tak až nelepí a pouští se
od rukou. Uložím těsto do igelitových pytlíků a pak je podle potřeby řežu
nožem na kolečka a přidávám podle potřeby. Těsto musí být tak tuhé aby se
včely nelepili na něj. Podud se lepí položím na něj a přitlačím ubrousek.
Včely jej odstraní i s vlhkostí, nejsou přilepovány do těsta.Poměr na těsto
je 1kg teplého medu a 3 kg práškového cukru. S vodou opatrně.       

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36326


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

         
Stonjek (90.183.70.9) --- 24. 6. 2009
Re: t?sto

Na těsto se musí shromažďovat odpad po celý rok. Med z podlahy mad na dně vědra který se tam zapomene pár týdnů, sebraná pěna apod. Vezme se řeznická lodna nasype se do ní asi 30 kg moučky a naleje ohřátý med na cca 40 - 50 stupňů asi tak 7 -8 kg a zednickou lžící se to zamíchá. Až je hmota trochu tuhá dá se do vědra asi7 cm pak 3 hrsti moučky a tak se pokračuje a pak už jen 3 dny stát. Teď jsem míchal 70 kg a za hoďku to bylo. Těsto dávám pouze do plemenáčů a při takovém počasí jde včelkám k duhu. Rychlejší a bezpracná je výroba mače, kterou používám pro produkční včelstva. Kýbl krystalu a na něj se nalije 1 kg medu rozmíchaného v 1 l horké vody. Nic se nemíchá, druhý den se jde krmit. Mač se nejlépe nabírá malou zednickou fankou, těsto se nejlíp dělí zahradní lopatkou a je dohré čpičku trochu odstřihnout a dobře nabrousit. No krmení už se blíží a pouze nezodpovědný blb má teď včelstva bez zásob. Zdraví R. S.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36328


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

            
Radim Polá?ek (e-mailem) --- 24. 6. 2009
Re: t?sto

Za socíku dělali těsto snad ve VUVČ v Dole údajně v obyčejné míchačce na
beton. V zimě, kdy se nestavělo, míchačku pečlivě otloukli od betonu a
vydrhli, zavezli do nějaké pracovny, tu vytopili asi nějakým teplovzdušným
ventilátorem na tak30 st C a míchali. Bylo to tehdy ve článku ve
Včelařství. I když asi s tím měli určité problémy, míchačka má příliš velké
otáčky a taky míchací segmenty uvitř museli asi vymontovat. To mělo být to
medocukrové těsto, co se tehdy prodávalo ve včelařských potřebách. Bylo
zatavené hermeticky v silnějších igelitových sáčcích po několik kg a bylo v
těch sáčcích vytvarované v tuhou placku o síle 2 - 3 centimetrů. Dalo se v
těch sáčcích skladovat i několik let. Když bylo potřeba, těsto se potom
ostrým nožem ukrojilo na potřebnou velikost a hned vložilo do včel. Pokud se
mělo ukrojené přenášet, bylo tuhé a drželo tvar, nebyl problém kousky
zabalit do igelitu a přenést.
Dneska, kdybych chtěl "bezpracně" vyrobit medocukrové těsto, díval bych se
po robotech nebo domácích pekárnách, co jsou určeny na míchání těsta
normálního.
Radim Polášek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 36329


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu